Amerikaneren som endret England

23.10.2021
Amerikaneren som endret England i starten på 1900 tallet. HL. Leonard. 9 ft
Amerikaneren som endret England i starten på 1900 tallet. HL. Leonard. 9 ft

Asker, 23. okt. 2021

Hjemme i Asker henger det en historisk Leonard fluestang, en amerikaner, som bidro til å endre den engelske stangindustrien på begynnelsen av 1900 tallet - for godt.

Det har nemmelig vært to store debatter i fluefiskemiljøet i England opp igjennom tidene. Den mest kjente er selvfølgelig debatten om tørrfluefiske vs nymfefiske. Den startet rundt 1900 tallet og nådde sitt topp-punkt en februar kveld i 1938 - i Fly Fishers Club i London. En debatt som egentlig ikke endret noe som helst.

Den andre debatten er kanskje ikke så kjent, men gikk heftig for seg i pressen i perioden 1902 til 1905. Den handlet nettopp om bruk av tunge vs lette splitcanestenger. Engelskmennene brukte på den tiden relativt lange stenger som veide mye, mens amerikanerne sverget til de korte og lette (9 ft ble regnet som kort). Denne debatten endret mye.

Diskusjonen gikk varm om mulige kastelengder, effektivitet og styrke. Rett og galt. Det var på mange måter den engelske stangprodusenten Hardy mot den amerikanske stangprodusenten HL Leonard (New York).

Det som satte fyr på debatten var at noen av de toneangivende engelske fluefiskerne gikk ut og støttet konseptet «kort og lett». De skrev flammende leserinnlegg i avisen The Fishing Gazzet om hvor mye bedre de amerikanske stengene var enn de engelske. Less is more. Less is modern. Slik måtte det jo bli bråk av i det konservative England - som tross alt mente de hadde definisjonsretten på fluefiske.

Hardy var skråsikker på at det krevdes sterke og tunge stenger for å kastet langt og presist - en solid backbone. Gjerne 11,5 fot. Lette stenger var for barn, kvinner og de med dårlig håndledd. Leonard tilhengerne forfektet derimot at de kunne kaste akkurat like bra med en kort stang som veide halvparten av en Hardy. Med den fordelen at disse kortere stengene presenterte flua bedre, og du slapp å ødelegge armen din i løpet av en fiskedag ved bredden. Sant nok.

Og to av de toneangivende debattantene og støttespillerne til denne nye moderne stangstilen, var W.D. Coggeshall og G.E.M. Skues - nære fiskekompiser gjennom mange år.

Skues kjenner vi selvfølgelig som den som ledet an nymfedebatten i opposisjon til Halford og hans tørrflue-disipler. Skues var en autoritet i seg selv (selv om han ikke likte å bli kalt det). Men også Coggeshall var en kjent og dyktig figur i det engelske fluefiskemiljøet på den tiden. Han var høyt respektert, lyttet til av mange, og ble etter hvert både President for The Fly Fishers Club og Vise President for The Casting Club de France. Coggelshall var opprinnelig fra Amerika, men hadde bodd i England i over 40 år. Skues beskrev han som «America's finest fly fisherman that ever lived».

Ryktene ville også ha det til at det var Coggeshall som startet hele stangdebatten i pressen. At det var han som skrev de fleste og skarpeste innleggene til fordel for de amerikanske stengene, men gjorde det anonymt under pseudonymet «Viator». Dette ryktet ble aldri offisielt bekreftet av ham, men det finnes sterke indisier i den retning.

Uansett var det Coggeshall som i 1902 introduserte Skues for disse lette fine canestengene fra HL Leonard. Coggeshall kjente stengene godt, og hadde brukt de lenge allerede. Skues som ikke hadde vært borti de tidligere, ble umiddelbart imponert over spensten og hvor lite de veide. Han skaffet seg både en 10 ft og en 9 ft modell de påfølgende sesongene, og denne begeistringen var også det som gjorde at han kastet seg inn i debatten for fullt. Han kunne ikke få lovpriset Leonard nok.

Av disse to modellene var det 9 ft versjonen som ble hans favoritt. Faktisk forært ham av en klient som takk for hjelpen i en større advokatsak - i 1905. Det var den han deretter hovedsaklig fisket med de neste 40 årene, og som han i flere av bøkene sine refererte til som «The WBR» (The World Best Rod) og "the joy of my life". I dag henger denne Leonard stanga på veggen i klubblokalet i London, og regnes for å være en av historiens viktigste fluestenger opp igjennom tidene - om ikke den viktigste.

Stangdebatten varte i drøye tre år. Det hele kumulerte i en to dagers kasteturnering i Crystal Palace 22. og 23. juli 1904, der de ulike stengene ble testet opp mot hverandre. Med pressen tilstede utropte begge leire seg som vinnere. Etter det stilnet ordskiftet av - sakte men sikkert. De engelske stangprodusentene begynte å kutt i bambusen og skrelle vekk gram de også - slik amerikanerne hadde gjort i lang tid. Konseptet «kort og lett» ble til slutt den nye normen - også i England. Alle innså tross alt fordelene med det, og ingen har sette seg tilbake siden.

Coggeshall og Skues fikk det dermed som de ville - som var det eneste rette. Samtidig fortsatte de å fiske side om side med sine HL Leonard 9 ft stenger - sine absolutte favoritter. Begge disse to stengene er nå godt bevart for ettertiden. Skues sin henger som nevnt i London, mens Coggeshall sin henger i Asker - 120 år etter at disse herrene fisket med dem for første gang i Itchen og Test.

Det er selvfølgelig morsomt å vite at nettopp den fine «amerikaneren» som pryder veggen i fluepuben, bidro til å endre England i begynnelsen av 1900 tallet. I vertfall deres syn på fluestenger. Eiet og brukt av «America's finest fly fisherman that ever lived». Like morsomt er det å tenke på at den også er blitt fisket med side om side med Skues, som da selv brukte en helt lik - den berømte «The WBR».

Det er nettopp slik historie som dette som gjør gleden og interessen for det jeg driver med så mye større - og vinteren så mye kortere. Nerding. Jeg kan ikke få nok av kunnskap og innsikt i bakgrunnen til fluefisket, og fortsetter å grave i gamle dager, gamle hendelser og gammelt utstyr. Galematias, men du verden så gøy.


Merknad:

Litteratur:
Boka «The man of the nymph» av Tony Hayter.
Boka «The Flyfishers» av Andrew Herd.
Artikkel for ORCA om Coggeshall sin samling, juli 2020.
Angling Auctions, okt. 2021

Personer:
Walter Durfee Coggeshall, 1850 - 1823. President i FFC i 1918, Vice Presiden i The Casting Club de France
George Edward MacKenzie Skues, 1858 - 1949. The father of modern nymph fishing
Hiram Lewis Leonard, 1831 - 1907, Stangbygger fra USA. The father of modern fly fishing rods

Utstyr:
HL Leonard Tournament Rod (Leonard & Mills Co), 3 piece splitcane rod, 9`, 5 3/4 ozs (3 tips, one short). Ca 1901-04, restaurert i 1918, eiet og brukt av Coggeshall.
Fluesnella er en HL Leonard raised pillar trout winch, 2 5/8». Ca 1901, eiet og brukt av Coggeshall sammen med stanga.