Dronningen av elva

10.03.2023
Dronningen av elva (Foto Eldar Hauge)
Dronningen av elva (Foto Eldar Hauge)

Dronningen av elva er elegant. Ikledd en gylden drakt – glimmer av gull i sollyset. Med fine tegninger og sjatteringer – mørkerøde, dyporange og sorte prikker. En anelse sjøgrønn over ryggen. Styrefinnene er som elegante vifter – og den myke folden ved halen forteller om en høyt aktet slekt.

Dronningen av elva er smidig. Har et lite og perfekt formet hode – på en lang, proposjonal og spenstig kropp. Rask som lynet hvis hun blir skremt. Rytmisk som strømmen når hun er trygg. Utformet for fart og bevegelse.

Dronningen av elva er sky. Hun foretrekker et tilbaketrukket liv – i skyggen av trær og steiner. Men er du forsiktig kan du være så heldig å få et glimt av hennes majestet, når hun svømmer rolig frem og tilbake og tar nymfer – eller stiger opp for å supe i seg en døgnflue som klekker i vannfilmen.

Dronningen av elva er smart - stream smart. Du kjenner henne igjen på den sterke personligheten hun er - når du har henne på snella. Full av selvtillit og kraft. Tar regien. Bestemt på utfallet. Det er lett å forstå hvorfor hun fortsatt regjerer tronen – for hun vet godt om alle tjuvtriksene som skal til for å riste av seg en fluekrok; bukkespranget, runden rundt steinen, rafting i strømmen, gjemsel i buskene og turen inn i sjøgresset. Og hun vet å slippe unna med det - ofte.

Dronningen av elva er selve drømmen – å få holde i hendene, ta et bilde av, og sette tilbake - til der hun hører hjemme. Men det blir som regel bare med drømmen. For hun er vanskelig å by opp til dans. Desto mer fantastisk når det likevel skjer – en veldig veldig sjelden gang.

Dronningen av elva er en vakker to kilos ørret - Salmo Trutta.

Dronningen av elva er derfor jeg er. Fluefisker.


Merknad: Publisert første gang 2020. Foto "Dronningen av elva" henger hjemme i fluslånsjen, og er tatt av min gode venn Eldar Hauge.