Den viktigste av de alle?

04.06.2022
Hardy Perfect 1891, for ørretfiske (i bakgrunnen maleri av Jonas Ignell)
Hardy Perfect 1891, for ørretfiske (i bakgrunnen maleri av Jonas Ignell)

Asker, 4. juni 2022

Jeg er en samler. Jeg samler på gamle Hardy sneller - for fluefiske etter ørret. Og kun det. Gjennom samlingen ønsker jeg å fortelle historien om dette fluefiskets opprinnelse - i hjerte av de engelske kalkelvene.

Vi samlere har alltid en drøm å skaffe oss det fineste av det vi samler på. Det som er betydningsfullt, av historisk verdi, gjerne det første eksemplaret. For mitt vedkommende har det vært å få tak i en Hardy Perfect Modell-1 for ørretfiske - fra opprinnelsesåret 1891. "The mother of them all"

I dag har jeg en rekke Hardy sneller fra perioden 1880 til 1940 - mye "gammalt ræl" som en god fiskekompis av meg kaller det. En av disse snellene er en unik prototype av Hardy Perfect som er utviklet i et samarbeid mellom Fredric Halford og John James Hardy i 1908. Den var en av de Halford eide og brukte på Mottisfont, River Test, til sitt tørrfluefiske. En annen er den aller første modellen av Hardy St. George fra 1911 - kanskje verdens første storspolsnelle. En tredje er den første modellen av Perfect Contracted i aluminium fra 1896 - utviklet på kundeforespørsel, spesielt for å fiske tørt med. Alle disse tre snellene er genuine hjørnestener i samlingen.

Men jeg har alltid manglet en - den første Perfect modellen som ble laget. Den utgaven som ble introdusert i Hardy katalogen i 1891. Den som revolusjonerte fluesnellene da den kom - og ble verdensberømt. Det har vært et mål å klare å få hentet en slik hjem til Asker. Men det har vært lettere drømt enn gjort. En ambisjon som har krevd mye tålmodighet - og over 10 år å oppnå.

Da jeg begynte å lete visste jeg lite om hvor mye tid og energi det skulle kreve å finne den rette. Detaljkunnskap om tidlige versjoner, prototyper og forbedringer. Deltakelser på de riktige auksjonene, timesvis med googling, studier av fagbøker og kataloger. På veien har jeg også måttet akseptere skuffelser - noen andre har rappet drømmen rett foran nesen på meg - da jeg trodde jeg hadde den i hånden. Sånn er det å være med på auksjoner. Men jeg har hele tiden vært sikker i min sak - med nok erfaring, kunnskap og tålmodighet ville jeg til slutt lykkes. Og det gjorde jeg. På Angling Auctions i april. Endelig.

Så nå står det en ørretversjon av Hardy Perfect 1891, Modell 1, og skinner i Lidenskapet. Utviklet og patentert av marine-ingeniør Forster Hardy på slutten av 1880 tallet. Et prakteksemplar. Selv etter 130 år er den fullt fiskbar. Nummerert 56 - sannsynligvis den femtisjette i rekken som Hardys snellemakere lagde den gang. Et absolutt historisk mesterverk innen fluefiskesneller - en sann innovasjon - et vakkert håndverk. Den fjerde hjørnestenen er sikret - og tenker at det er selve grunnstenen i denne samlingen. Kanskje den viktigste av de alle - i vert fall det tyngste løftet å få på plass. Nå er det bare 3 sneller igjen før historiefortellingen, slik jeg har definert den i mitt hode, er komplett - kanskje. Den som lever får se. Tight Lines!