Et estetisk sideblikk

16.02.2024

Natur er urørt, kunst er skapt, kultur er foredlet. Felles er estetikken - som gjør noe med deg.

Er du oppmerksom og bruker alle sansene dine, kan du komme til å kjenne på hvordan tingene påvirker deg. Hvordan de får deg til å føle glede, melankoli, ubehag, oppstemthet - pent eller stygt. Hele stem-ningsregisteret, hvis du er deg bevisst. En grunnsten i estetikken.

Hvordan det oppleves, er selvfølgelig subjektivt. Ulike mennesker kan ha ulike oppfatninger av de samme tingene. Derfor kommer ikke estetiske opplevelser med en fasit. Du må «smaka de sjøl».

For egen del er det ingen hemmelighet at jeg lar meg fascinere av en vakker ørret. Uavhengig av dens egenverdi. Uavhengig av min relasjon til den, som motspiller i forestillingen «catch and release». Det har heller ingen ting med størrelse å gjøre, og det er slett ikke slik at alle ørreter er like fine. På ingen måte.

Men noen av de er perfekte - i mine øyne. I de ser jeg den strømlinjede og velproporsjonerte formen. Fine slake buer. Det lille symmetriske hodet. De vifteformede elegante finnene. Den sortprikkete drakten med de små røde flekkene - for pynten skyld. Glansen av blankt og gyldent gull. Som får den til å skinne.

Disse ørretene har en unik estetisk utforming, som et lite kunstverk, skapt av naturen selv. Jeg kan føle en ekte beundring og glede av å få holde en slik i hånden, og brenne bildet av den fast på netthinnen.

Å kjenne på dette, gjør opplevelsen mye større - enn bare å lande en fisk. Det blir da også helt utenkelig å kakke en så vakker skapning i hode, så jeg setter den ut igjen. Tilbake på bredden står jeg med en enda sterkere følelse av hvor fantastisk denne planeten er - som gir meg disse øyeblikkene.

Omgivelsene er fulle av ting som er estetisk vakre. Det være seg en blomst, en utsikt, en dør, et lys. En ørret. Hva som helst. Du må bare ta deg tid til et lite sideblikk, bruke alle sansene dine, og undres. Det kan komme til gjøre noe med deg - verdt å prøve.