My fishing book

19.02.2021
My fishing book
My fishing book

Pioneren i 1880 gjorde det. Jeg gjør det. Skriver fiskejournal. Sånn sett er ingen ting forandret på 150 år. The fishing book. Der jeg noterer ned alle de viktige fiskene jeg får; type, når, hvor, vekt, hvilken flue, krokstørrelse, fortomstykkelse, fortomslengde, vindstyrke, temperatur, andre nyanser i værforholdet og ikke minst vannføring. Skulle bare mangle at jeg legger merke til hva jeg driver med, logger det og bevarer det for ettertiden. Passion for details. Det er å nerde. Man får mye kunnskap om sporten når man holder på sånn. Ved å være oppmerksom - og dokumentere erfaringene og resultatet. Etter hvert oppdage noen mønstre og sammenhenger - når man ser utviklingen over tid. Akkurat som pionerene holdt på med. Men selvfølgelig i svært begrenset grad i forhold til dem.

Jeg har hatt moro av å kikke på noen av fangstrapportene til Halford og Skues fra Test og Itchen på slutten av attenhundre tallet. Se hvilke fluer som fungerte til hvilke årstider. Hvordan ørreten oppførte seg. Og har blitt litt misunnelig på gjennomsnitts-størrelsene og antallet fisk de fikk den gangen - "no bag limit". Men så fisket de da også i mange mange timer. Jeg har inntrykk av at de ikke gjorde noe annet - og at alt ble skrevet ned i den minste detalj. Resultatene ble publisert, ikke på Insta og Snap, men i kunnskapsbøker om fluefiske. Faktabaserte bøker med bakgrunn fra bla. disse fiskejournalene. Bøker som skulle gjøre folk god i sporten å fiske med flue. Og det var tross alt størrelsen og antallet i fiskekurven som var beviset på hvor dyktig du var. Ofte målt i totalvekt pr. dag - ldb

Med disse journalene kan altså ulike generasjoner sammenligne fangstene før og nå. Sjekke om det egentlig var bedre fiske i gamle dager. Fikk disse gutta fler fisk den gang enn i dag - var fiskene større? Hvilke fluer fungerte? Det er møysommelig notert - til nytte fra en generasjon til en annen. 

Min «fishing book» er kjøpt på Farlows - 9 Pall Mall, London. Brunt skinn og gullsnitt. Like stilig som ørreten i kalkelvene. Farlows er en fluefiskebutikk som ble etablert i 1840. En butikk som altså leverte til pionerene den gang - som de gjør til entusiastene i dag. Sannsynligvis solgte Farlows "fishing books" for 150 år siden også. En butikk med historie, inspirasjon og klasse - en sann glede å besøke. Selv om du ikke fisker med flue, jakter på småvilt eller trenger en "fishing book", kan jeg anbefale deg en tur innom Farlows neste gang du er i London - the country enthusiasts' department store of choice. Et steinkast fra Piccadilly. Vi snakker om to etasjer med Engelsk tradisjon for friluftsliv og utendørssport. Jeg er sikker på at du vil like atmosfæren og hva du der ser.

For meg er det uansett moro å ha en "fishing book" - fra et av de gamle utsalgsstedene der dette fluefisket jeg driver med en gang kom i fra - England. Og et sted å møysommelig notere ned fangsten.