Fluefiskerens beste venn

14.01.2021
Foto: Eldar Hauge
Foto: Eldar Hauge

Den viktigste av de alle, er døgnflua. Høyreist og elegant. Fluefiskerens beste venn.

Trist å ha et insekt som venn, tenker du sikkert. I hvert fall som bestevenn. Skaff deg et liv - i det minste en hund. Men jeg kan forsikre deg om at det ikke er trist i det hele tatt. Døgnflua er både spennende og verdifull å være sammen med - det er en glede.

Du kan kjenne den igjen på vingene som står opp som seil på en seilbåt, på de lange forbeina og de enda lengre haletrådene. Fine elegante linjer og kurver. Den fikk sitt gjennombrudd på jorda allerede for 300 millioner år siden. Pluss - minus. Og er et vanlig syn langs ferskvann og elver her til lands - med sine 46 ulike arter.

Døgnflua lever både i vann og på land. De første to årene som nymfe under vann, før den stiger opp til overflaten, klekker der til en døgnflue og flyr vekk. Deretter lever den et hektisk liv i lufta og i vegetasjonen ved bredden i to-tre døgn, før den parrer seg, legger egg på vannflaten og dør. Eggene synker til bunns og blir til nymfer igjen. Og dermed er sirkelen og meningen med et døgnflueliv fullbyrdet.

Det er en basal liten skapning. Enkel og absolutt vennlig - helt uten brodd, bitt og utagerende adferd. Egentlig litt sky. Samtidig er den grasiøs. Du kan se den danse «ballett» i vårlufta en stille ettermiddag ved elva - der hannen fører an, til hunnen lar seg rive med og de blir til ett.

Og mens døgnflua lever sitt liv i sus og dus på land, inntar den verken føde eller væske. Livet her er rett og slett for kort til å bruke på å finne mat. De få timene den har til rådighet utnyttes til å føre genene videre. Til fordel for mange.

For den er nemlig svært viktig i et finstemt økosystem i elvene våre. Er på hovedmenyen til både fugl og fisk. Samtidig som den er ytterste sårbar i forhold til forurensning og klimaendringer. Derfor har vi dessverre observert færre av de med årene, tilsvarende en negativ utviklingen av en del andre insekter også. Det er såpass at vi som kler oss i vadere er bekymret - med rette.

Den er utvilsomt den mest attraktive av alle insektene vi har ved vannkanten. Skapt for å bli lagt merke til, beundret og høyt verdsatt - av fisk, fugl og mennesker. Når disse døgnfluene seiler nedover elva på overflaten, kommer storørretene opp, svalene ned og fluefiskerne ut - av hus og hytter. Det er fest for alle og enhver - unntatt for flua. For den er det blodig alvor.

Og spesielt for oss «tørrfluehuer», skaper denne elegante kreasjonen noen av de aller sterkeste følelsene og opplevelsene med fluefisket. Den beste tiden ved elva. Bare ved tanken på å få møte dem igjen til våren, får oss til å bli borte i en tåke av;

Lengsel - etter ny sesong og en stilleflytende elv.
Forventninger - om storklekking og magiske vak
Drømmer - om å få et glimt av dronninga - ørreten over 2 kilo.
Røver historier - om monster ørret, krokbrekk og rumba med Gunn.

Vi blir rett og slett ikke til å snakke fornuft med når døgnflua nevnes - ikke da heller.

Så... døgnflua, denne elegante lille skapningen, er den viktigste av dem alle. Et av naturens absolutte fine mesterverk. Vi har boksen full av ulike imitasjoner av nettopp den. Døgnflua er fluefiskerens beste venn. Og den bjeffer ikke. Det skulle ha tatt seg ut.


Merknad: De to første bildene nedenfor er av Ephemera Danica, tatt ved River Itchen og River Test av Eldar, på vår tur i 2019. Det siste foto er av en Ephemera Vulgata, tatt av Kristian på Dagali. I England er det nettopp Danica og Vulgata som er de to døgnfluene som betegnes som MayFly - alle fluefiskeres snakkis.