Gravarhovda fiskeforening (GFF)

28.07.2022
Toresbutjønna - forvaltet av GFF (med Skogshorn i bakgrunnen)
Toresbutjønna - forvaltet av GFF (med Skogshorn i bakgrunnen)

Dagali, 28. juli 2022

Det er mye å lære når man starter å forvalte et vann. Juni i år stiftet vi Gravarhovda fiskeforening. Ti hytter i området har gått sammen om å leie fiskerettighetene til to fjellvann (1110 moh) - 40 minutters gange fra hytta. Rettighetene inkluderer stang, garn, oter og bruk av båt. Vi har leide det for tre år, med opsjon for 10 år til.

Ikke det at jeg har begynt å like garnfiske. Gud forby. Jeg er jo en sportsfisker, må du vite. Men det viktige nå er at vi kan starte å ta ut småfisken, for at kvaliteten på det som er igjen kan bli bedre. Vannet er fullt av ørret og sik. Litt for mye. Den siste sorten er heller ikke en favoritt - selv om den tilhører llaksefamilien og noen mener at røkt sik er en delikatesse. Dem om det.

Blir dette bra, så ser jeg ikke bort ifra at vi også setter ut større ørret der om et par år. Målet er at det skal bli et knallbra ørretvann - i gåavstand fra hytta. Et vann med høy kvalitet og grom ørret. Det krever arbeid. Heldigvis sammen med fine og engasjerte folk. I tillegg blir det moro og lærerikt å skulle forvalte et fiskevann. Det har jeg aldri gjort før. Nå skal vi føre statistikk, balansere uttak og ro ut på midten av vannet med fluestang - der vi stadig ser stor ørret vake.

I dette vannet har jeg fisket i 40 år - med flue. Satt tilbake de største og tatt med meg stekefisken hjem. Jeg har gått sikk sakk mellom «fiske forbudt» skiltene - og sett meg over skulderen. Nå har vi plutselig alle rettigheter. Hvor deilig er ikke det - i seg selv!