Hardy 150 år - helt perfect

08.04.2022
Jeg feirer Hardy med å snurre på en Perfect 1892/3
Jeg feirer Hardy med å snurre på en Perfect 1892/3

Asker, 8. april 2022

I kveld skal jeg feire Hardy - og snurre på en av de første Perfect fluesnellene som de lagde.

Hardy er nemlig 150 i år - og lever i beste velgående. Etablert av William og John James Hardy i 1872. To brødre fra Alnwick - nordøst i England. Som bygde opp sin virksomhet til å bli det mest toneangivende miljøet for design og produksjon av fiskeutstyr verden har sett. Spesielt innen flue- og havfiske. I sin storhetstid, fra 1872 og frem til 2. verdenskrig, ble de verdens største leverandør av utstyr til sportsfiskere.

Årsaken til suksessen var innovasjon, kompromissløs kvalitet, genial markedsføring og en global distribusjon - godt hjulpet av det Victorianske koloni-herredømmet. Engelskmennene hadde et stort «hjemme-marked» å selge varene sine i - uten tollbarrierer. Hvert år sendte Hardy ut sin produktkatalog på nesten fire hundre sider til en hel fiskeverden. Denne inneholdt utstyrsnyheter, historier, tips og råd. Katalogen var svært etterspurt av sportsfiskere i og utenfor det britiske imperiet - trykket i 23 000 eksemplarer på sitt meste - omtalt som «The Anglers Bibel». Den fungerte som en kunnskapskilde, inspirasjonskilde og som en postordrekanal - svært effektiv. Bestillinger strømmet inn fra alle verdenshjørner. I tillegg var Hardy brødrene selv lidenskapelige fluefiskere, tok førstepriser på kasteturneringer og samarbeidet tett med de berømte fluefiske-pionerene om nyutvikling - noe som ga dem høy grad av kredibilitet. Fredric Halford var en av de som tidlig omtalte Hardy fordelaktig i sine bøker om tørrfluefiske. På den tiden var det god reklame.

Hardy har alltid vært et premium merke og er det fremdeles - selv om de i dag er en vesentlig mindre aktør enn tidligere. Det er også det merket som oppnår de absolutt høyeste prisene når utstyr går under hammeren på auksjoner for historisk fluefiskeutstyr. Og da snakker vi om til tider astronomiske høye priser. Kjenner litt til (og på) akkurat det.

Hvis det er ett og bare ett Hardy produkt jeg vil trekke frem som det viktigste i løpet av disse 150 årene, så er det nettopp fluesnella Perfect. Den ble designet og patentert på slutten av 1880 tallet med både kulelager og justerbar brems. Første gang markedsført i 1891 katalogen. Det ble en braksuksess og er fremdeles å få kjøpt - 130 år etter lansering. Det er i dagens fluefiskemiljø høy status å kjøre en grom ørret eller stor laks på en hundre års gammel Hardy Perfect - som knurrer iltert og er akkurat like solid nå som den gang.

Så når jeg i kveld skal markere Hardy sitt jubileum, og min nerdete interesse for historien bak fluefiske, så er det med et glass portvin og en Perfect i hånden. En utgave fra 1892/93. Med patina som en brunbarket gammel fisker. Tight som en ung toppidrettsutøver. Hver eneste del på snella er fremstilt og satt sammen med fin hånd av èn og samme snellemaker for 130 år siden - et personlig smykke av et håndverk som det ikke finnes maskin maken til.

For meg er denne snella det fremste symbolet på Hardys legendestatus - nummer 1 innen utviklingen av utstyr for oss fluefiskere. Perfect er en grunnsten i historien - og i mitt Lidenskap.

Ja, så vet jeg at Hardy selv fremhever fluesnella Lightweight, lansert første gang i 1936, som en god representant for sin 150 års feiring. Bra det. Den har vært grunndesignet for mange ulike Hardy sneller i moderne tid. Lett er den også. Jeg vet også at de har lansert en jubileumsutgave av modellen St. George. Vel fortjent. En av verdens første storspole-sneller og en av mine absolutte klassiske favoritter.

Likevel er det ingen over, ingen ved siden av en Hardy Perfect. Den var en så mye større innovasjon og orginalitet da den kom i 1891 enn noen annen fluesnelle på den tiden. Det var ingeniørkunst på høyt nivå - helt perfect - og har da også overlevd lengst av de alle sammen. Perfect er verdens mest berømte fluesnelle. Mange vil nok være enig med meg i det. Derfor er det det eneste rette å snurre på akkurat den i kveld - samtidig som jeg hever mitt glass for Hardy Bros - i respekt. «Gratulerer med 150 års dagen!»