Lakselordene i Lågendalen

10.10.2023
Forfatter og tidligere journalist Morten Harangen, gir oss historien om lakselordene.
Forfatter og tidligere journalist Morten Harangen, gir oss historien om lakselordene.

En stor takk til Morten, som nå har gitt oss historien om Lakselordene i Lågendalen.

En historie vi har hørt rykter om, men som ikke har vært beskrevet tidligere. Det er fortellingen om lakselordene som kom til Larvik og Lågendalen i perioden 1830 til 1918 - med fluestang, dunpute og mye penger.

Det har tatt Morten 20 år å finne frem alle brikkene, og pusle de sammen til et helt bilde - av denne laksehistorien. En dokumentasjon av lokalmiljøet, fiskekulturen, og ikke minst om våre britiske gjester; sirs, lorder og andre høytstående samfunnsborgere. Morten jobber i dag med kommunikasjon i DSB, og er tidligere NRK journalist.

I boken kommer vi under huden på menneskene, bak steinene i elva og inn dørene til lakse-residensene. Vi får ta del i engelskmennenes unisone beundring av den vakre naturen langs elva, de lange reisene deres til Larvik, konflikter om fiskeinteresser og ublyge betalinger for rettigheter - og ikke minst utviklingen av fangstene på den tiden. Fangster vi bare kan drømme om i vår tid. I tillegg er dette også historien om hvordan vi nordmenn lærte oss kunsten å fiske med flue. Som vi har glede av i dag.

Boken gir oss en unik innsikt i en viktig del av Norges kulturhistorie og turistnæring. Inntoget av disse britiske sportsfiskerne bidro til høy verdiskapning for lokalsamfunnene og deres familier - over hele landet. De aristokratiske engelskmennene satte sitt tydelige preg på den forholdsvis enkle tilværelsen som den gang rådet på landsbygda i Norge. Et møte mellom to høyst ulike kulturer og språk. 

Morten forteller oss levende og engasjerende om alt dette. Så du nærmest kan høre bruset fra elva, laksen som spretter og lordenes språkproblemer med Lardølingene. Rikt illustrert med historiske bilder. 

Han avrunder den med en fornøyelig episode med vår egen Kronprins Olav, som fisket der i 1928. Kronprinsen ble rodd på elva av bygdeoriginalen Martin, den beste roeren som var å oppdrive, men også kjent for sin uhøvlet og direkte sjargong. Et minne Kronprins Olav gjenga humørfylt i et intervju, mange mange år senere. Hva som ble sagt og ikke sagt der ute i båten med Martin, avsløres i siste kapittel - en godbit å glede seg til.

Jeg er ingen laksefisker, men synes boka er både spennende og interessant. Virkelig verdt å lese for et bredere publikum - enn historikere og ihuga fiskere.

Lanseringsdagen var 7. oktober, i Svarstad. Et viktig tettsted i både Lågendalen og i denne historien. Samtidig som Morten selv har røtter fra stedet. Det ble et flott arrangement, stort oppmøte, spennende foredrag, med etterfølgende hyggelig middag i Larvik.

Lakselordene i Lågendalen er en milepæl innen norsk historieskriving om de britiske sportsfiskerne inntog i Norge på 1800 tallet - og sporene de etterlot seg. Meget godt skrevet. 

Dette er nok en bok som mange vil bli glad for om ligger under juletreet i år. Det er jeg sikker på - etter å ha lest den selv. Et gavetips.