Lidenskapet

26.03.2023
Frakoblet hverdagen, påkoblet naturen.
Frakoblet hverdagen, påkoblet naturen.

Alle har et skap. Det har jeg også. Mitt er fylt med historie, minner, kunnskap og drømmer om fluefiske. Hver enkel del i dette skapet har sin egen historie. Sammen er det en hel fortelling.

Jeg har aldri stoppet å fylle det med innhold. Derfor har det vokst seg verdifullt med årene. Et innhold som har blitt en del av meg - en del av min identitet.

Når jeg åpner døren til dette skapet, gjenopplever jeg krystallklare elver som renner igjennom et vakkert kulturlandskap. Omkranset av flotte fjell. Ørret som er oppe og tar for seg av døgnfluene på overflaten. Som til slutt gaper over den flua jeg selv har lagt ut - og drar av gårde så snella knurrer. Da opplever jeg naturen på sitt beste, og at jeg er en del av den.

I skapet finner jeg også opprinnelsen til fluefisket. Ankerfestet i historien. Hvor Halford er representert - han som gikk i bresjen for tørrfluefiske. Like så Skues - som utviklet det moderne nymfefiske. Test og Itchen. Houghton og Abbotts Barton. Pionerer i tweed, med spiltcane og perfect. Som testet nye metoder for fluebinding og flytesnøre. Alt er der. Jeg kan se de for meg, når de drikker sin whisky og røyker en sigar - i "The Flyfishers Club" - for 140 år siden. Herrene som skapte evig historie og kultur for fluefiske. Som jeg også er en del av i dag. 

Men skapet omfatter ikke bare herrer fra den gang. Det er like mange tanker om fine folk av i dag. Fluehuer jeg har blitt kjent med på min smale sti langs elver og vann, gjennom nå et ganske langt liv. Som jeg har knyttet felles kameratskap og opplevelser med. Solide bånd. Selvfølgelig inkluderer det også familie og andre nære venner. De jeg har delt innholdet med - om de har villet eller ikke. For skapet er av glass, og ikke til å unngå å se inn i. Der alt er på utstilling.

Tiden står stille når døren til dette skapet står åpent. Da er jeg frakoblet - hverdagen og livet på utsiden. Distansert fra forventninger og prestasjonsjag. Da er det bare fluefiske og naturen som er i fokus - gleden, roen og drømmen om den gode opplevelsen ved bredden. Jeg forsvinner inn i den berømte bobla, og er vanskelig å få kontakt med. Fanget i øyeblikket.

Alle har et skap. Det har jeg også. Mitt heter Lidenskapet. Gjennom årene har jeg fylt det med historie, minner, kunnskap og drømmer om fluefisket. Det har blitt en del av meg - en hel del.

Ankerfeste i historien
Ankerfeste i historien