Middleton - the finale hatch (#11)

31.12.2022
På Middleton kan du spotte fisken du fisker på.
På Middleton kan du spotte fisken du fisker på.

River Test renner igjennom tettstedet Middleton. Øre del av Test Valley. Eldar og jeg fisket der første uke av juni i 2019. Den gang så vi bare noen få fisk, og fikk ingen. Samtidig som det klekket beskjedent.

Likevel hadde jeg tatt sjansen på å komme tilbake hit med Kristian. Det var noe med dette strekket som jeg likte godt. Elva var klarere og frodigere enn de andre stedene vi hadde besøkt litt lenger ned. I tillegg hadde den noen fine varierte partier; med stiller, riflestrøm, vegetasjon og svinger. Vannet var grunt. Den rant igjennom et åpent kulturlandskap, med sau og kveg på jordene. Gamle gigantisk eiketrær. Vakkert og fritt. Omgivelsene var lette å like. Jeg hadde også trua på at denne gangen skulle vi få et bedre fiske. Det var verdt et nytt forsøk - på vår siste fiskedag.

Så langt hadde dagene her nede velsignet oss med gode mayfly klekkinger. Akkurat som vi hadde drømt om. Men denne lørdagen skulle det vise seg å bli eksepsjonelt bra. Ute på ettermiddagen klekket det hva jeg vil kalle massivt. Disse store døgnfluene var over alt. Det var fiskene også, og svømte aktivt rundt og supet i seg nymfer og overflate-insekter i det krystallklare vannet. Vi kunne se de holde på, som i et akvarium.

Ikke det at det gjorde det spesielt enkelt å lure dem av den grunn. Tvert om. Nettopp fordi vannet var så klart og grunt, samtidig som sola stod høyt på himmelen, måtte vi være ytterst forsiktig. Det nyttet ikke å rusle nedover bredden og se etter fisk å kaste på. Det hadde vi prøvd da vi kom på morgenen - og så bare noen skygger skyte av gårde.

Vi beveget oss derfor etter hvert svært forsiktig oppstrøms - med lav profil bak det høye sivet langs kanten. Plukket oss ut noen fine fisk å kaste på. La ut flua i rett øyeblikk, på rett plass. Vi kunne se hvordan de reagerte. Noen ganger fikk vi de til å stige, men returnerte uten å ta. Andre ganger ble de skeptisk til flue og fortom, og stakk. De fleste gangene var det ingen reaksjon i det hele tatt. Nytt kast. Du verden så spennende.

Etter hvert ble fiskene også veldig selektive på noe annet enn velvoksne mayflies. De ble tydeligvis lei av disse store protein-bombene som kom nedover i hopetall. Vi fant ikke helt ut av hva de begynte å foretrekke, men fikk et par fine ørreter på en liten cdc f-flue. Litt tilfeldig at vi i det hele tatt prøvde. Ellers hadde vi fremdeles en del fulltreffere med vår favoritt klekker, CDC krok 14. Gjengangeren på turen. Anbefalt av den hyggelige ekspeditøren hos Robjent`s, som definitivt visste hva hun snakket om. Takk for tipset.

Det er spesielt gøy for to tørrflue-entusiaster å oppleve sightfishing og en ordentlig ettermiddags-klekking av døgnfluer. Det er ikke mange steder i Norge vi får mulighet til det. At det i tillegg er mayfly som står oppreist på overflaten, er en stor stor bonus. For både oss og fisken. Det er prikken over «i-en».

Nå ble dette den siste klekkingen på turen vår - the last dance. Klokken rundet seks, der ved Middleton. Da hadde vi håvet 10 ørreter på dette flotte stedet, fra 1.3 til 1.5 kilo, og var mer enn fornøyde. Vi rigget ned og lastet inn i bilen - satte kurs for Moxy Hotel ved Heathrow. Der skulle vi overnatte til dagen etter, og ta morgenflyet tilbake til Oslo.

Vi hadde hatt noen perfekte dager i Hampshire. Alt hadde klaffet. Været, fisket, mayfly-klekkingene, publivet, folka - og med historien og kulturen tett på kroppen. Vi kunne reise hjem med bagasjen full av minner. Minner å leve lenge på. Far og sønn, iført hver sin sixpence, hadde fått opplevd fluefiskets vugge sammen - fra sin beste side.

Fremme på Moxy Hotell gjenstod det en siste begivenhet. Finalen. Med pizza opp på hotellrommet, rigget vi oss til i dobbeltsengen og så på Champion League finalen mellom Liverpool og Real Madrid. Resultatet ble 0-1. Au da. Den eneste skuffelsen vi fikk på turen - pluss en karpe.

Da dommeren blåste av kampen, hadde mørket lagt seg over London. SK804 til Gardemoen skulle ta av om snaue 11 timer. Det var ikke mer å oppleve. Vi skrudde av lyset og la oss til å sove. I morgen ettermiddag ville vi være hjemme igjen. Sixpencene var pakket ned - for denne gang.

End of story

To sixpence i fluefiskets vugge - Etterord (#00), lørdag 7. januar. 2023