Rosebroen over Test

06.07.2023
The Rose Bridge, Test/Oakley, Mottisfont Garden, 1700 tallet
The Rose Bridge, Test/Oakley, Mottisfont Garden, 1700 tallet

Hjemme hos oss har hageliv og fluefiske alltid vært eksistensielt. Kristin og jeg har ikke kunnet leve uten. Problemet er at hun elsker blomster og jeg elsker fisk - og vi er langt i fra enige om hva som er viktigst.

Det har vært en aldri så lite kulturkollisjon mellom oss - uten felles språk og tenkning. Hageliv foregår i sivilisa-sjonen, fluefiske i naturen - motsetningen mellom rørt og urørt, vann og luft. Så absolutt forskjellig.

Men du verden så feil vi har tatt.

Juni i år endret alt seg. Virkelig. Nå har vi begynt å forstå hverandre. Kunne snakke om lidenskapene våre. Vi har oppdaget broen mellom blomster og fisk - og gått over den.

Vi var nemlig på hagevandring i England. Der vakre elver flyter sakte igjennom vakre hager - og sammen gjør alt enda vakrere. Hager der fargerike rosebusker vokser ved bredden, mens elegante ørreter tiltrekker seg oppmerksomhet i det krystallklare vannet.

I England har hager og elver vært kultivert av mennesker igjennom hundrevis av år, kanskje tusen, og blitt naturlige sammenvevde økosystemer av planter, insekter og dyr. Skaperverket er foredlet og fremstilt på en helt unik måte - med naturens egne elementer. Med innsikt og øye for estetikk, har mennesket skapt et stykke kunst av planter og rennende vann. Et stykke kunst du kan vandre i, og beundre.

Selv har jeg vært og fisket der nede med kompiser, et par ganger - men da har det hovedsaklig vært fokus på fisken, og hvordan få den til å ta. Lite oppmerksomhet på blomster og bier.

Nå vandret Kristin og jeg der sammen - i Mottisfont Abbey. Kjent for «Rose Garden» og «River Test». Med åpent sinn for alt vi så, la vi endelig merke til sammenhengen mellom lidenskapene våre.

For i Sør England er hageliv og fluefiske finkultur - ofte tilrettelagt i samme omgivelser. Når du leser den gamle historien om Mottisfont Abbey, leser du ikke bare om utviklingen av de flotte hagene, men også om hvordan godseieren benyttet elven nederst i hagen til «the art of flyfishing» - for sportens skyld.

På dette besøket ble jeg bergtatt av den storslåtte blomsterhagen som Test rant igjennom, mens Kristin lot seg fascinert av den elegante ørretene under den eldgamle rosebroen. Det hele passet perfekt sammen. Som hun sa; «det er ikke rart at du synes det er fint å fiske her nede». Touchè!

Dermed fikk vi et felles språk og tenkning rundt våre interesser for hageliv og fluefiske. Blomster og fisk er natur. Kjernen er lidenskap til denne naturen, og samhandlingen med den. Verdien av å kunne så, pleie, høste eller bare være - om det er for å spise, beundre eller oppleve. Det handler om å legge merke til naturens små detaljer - en vakker rose eller en elegant ørret - og la sansene forføre deg.

Nå blir Rosebroen over Test stående som et symbol på vår kulturforsoning i familien Baldishol Lindblad. Vi skal ikke lenger diskutere forskjellene, men heller likhetene, mellom hageliv og fluefiske. For nå har vi sett sammenhengen på nært hold, og vi begge likte det vi så.


Merknad: Vandringen i Engelske hager forgikk i Cornwall og Hampshire, 13-18. juni 2023. Turen var en 60 år gave til Kristin fra meg, med innlagt overraskelse; Birgitte og Christen, våre nære venner gjennom 40 år, dukket plutselig opp bak en rosebusk i Heligan Lost Garden i Cornwall, og gjorde dagen fullkommen.